Betalen voor tegoed op de bank is het nieuwe normaal

spaarrente

De spaarrente staat momenteel heel erg laag en is zelfs verwaarloosbaar geworden. Volgens economen zal de trend rondom de lage spaarrente nog wel jaren blijven bestaan. Op dit moment van schrijven is de rente zelfs zo laag, eigenlijk kan er haast nauwelijks nog van rente worden gesproken. De laatste tijd zijn er steeds meer banken met een negatieve rente, dit geldt nu zelfs voor alle grote Nederlandse banken. Hierbij moet er geld worden betaald aan de bank voor opgebouwd spaartegoed. Rentenieren zoals vroeger ooit mogelijk was, dit er dus niet meer in. Geld betalen voor het stallen van geld op een rekening lijkt de nieuwe norm, rente ontvangen over opgebouwd tegoed is niet meer van deze tijd.

spaarrente

Waarom moet er geld worden betaald voor opgebouwd tegoed

Banken moeten zelf meer dan een half procent rente betalen aan de ECB voor gestald banktegoed. Het is dus eigenlijk zeer logisch dat banken deze kosten doorrekenen aan de klanten. Vroeger hoefde deze kosten niet te worden betaald door de banken, dit is dus een heel nieuwe ontwikkeling. De verwachting is dat de kosten in de toekomst nog flink zullen stijgen. De Europese Unie wilt graag dat de economie groeit, door de rente laag te houden geven mensen meer geld uit. Dit is goed voor de economie maar slecht voor de spaarder.

De spaarrente blijft laag in de toekomst

Onlangs kregen we de te maken met de Corona uitbraak. Landen hebben miljarden euro’s geleend om de economie weer op gang te krijgen. Centrale banken hebben baat bij een negatieve rente op spaartegoed en hopen hierdoor de economie een impuls te geven. De ECB blijft in rap tempo geld bijdrukken, de geldpers draait harder als ooit voorheen. Het is de vraag hoe lang dit nog kan doorgaan voordat de inflatie serieus toeslaat, dit is een kwestie van tijd. Hoe meer geld er wordt bijgedrukt, hoe meer effect dit heeft op de wisselkoers. Het is dus maar zeer de vraag of deze ontwikkeling echt goed is voor de economie.